Recent Posts

Thursday, August 11, 2011

Semperit (resepi lama)


cute kan semperit ni? bukan sebab aku buat tapi sebab resepi nya yg senang & insyaallah menjadi. credit to http://icookwithlove.blogspot.com.
aku amek resepi dari blog tu....

pernah jugak cuba beberapa resepi semperit ni, tapi aku tak suka hasil nye sbb tak sama rasa mcm dulu2 punya rasa....yg cair kat dalam mulut tu...lembut jer bila telan...yg skang rasa mcm terlebih gula ke hape....crunchy pun ada...aih tak suka mokcik....
haaa...ni rupa semperit yg blom bakar.....
ni bila dah lepas bakar.....ok, aku ikut resepi tu sebijik2 kecuali butter tu aku guna buttercup lah sbb golden churn dah disahkan haram kan....ini resepi dari http://icookwithlove.blogspot.com.

1 tin tepung jagung Brown and Polson 450 g
1 tin mentega golden churn 454 g - aku guna buttercup. golden churn dah disahkan haram
7 kuning telur( ayam kampung ) - aku pakai telo ayam bandar :P
1 1/4 cawan gula; ( ***)
1 1/2 cawan tepung gandum

Campurkan senua bahan dan uli perlahan-lahan hingga sebati dan lembut. Saya gaulkan gula dan kuning telur , bila sebati baru saya masukkan kedua-dua jenis tepung. Menteganya saya masukkan 3/4 sahaja, kemudian tambah sedikit-sedikit. Ingat pesan Anis , tak payah uli terlalu lama, takut nanti kembang, Bila cukup sebati, saya tekan dengan jari guna nozzle open star. Boleh juga guna acuan samperit yang ada penekan kayu tapi pada saya saiznya nampak gagah sikit. Saya suka samperit comel-comel sebesar syiling 20 sen. Sebiji sesuap. Ayu gitu.. tak payah buka mulut besar-besar...he he he, malu la.. sebab bila masuk mulut tak boleh buka, gebu.....membelai lidah dan tekak.


4 comments:

Norizan said...

1 cawan berapa gram yea?

nadz ruslan said...

nak tolong jawab, satu cawan dalam 100g. tu cawan rumah saya la, cawan bulat biasa tu. kebetulan saya dah sukat smalam

D'SHA said...

tumpang tanya... berapa gram buttercup tu ye.. dlm tin jugak ye.. bukan yg ketul tu... huhu..

Norizan said...

Tq yea nadz...

Post a Comment